Četiri Stvari o odgoju djece

čitanje: 2 min.


Razmišljam o odnosu Jakuba, alejhisselam, prema njegovoj djeci. Sa vama želim podijeliti četiri stvari.


• Prvo:

Naša djeca mogu biti izrazito zla. Roditelj to treba prepoznati i priznati, i kao takvim se odnostiti prema svojoj djeci, a ne isključivo držati da su naša djeca “najbolja” i biti slijep prema njihovom zlu.

Kada je Jusuf, alejhisselam, ispričao svoj san ocu mu Jakubu, alejhiseleam, on mu je rekao: “Ne kazuj san svoj braći svojoj da ti ne bi mnogo napakostili.”

Jakub je prepoznao da su neki među njima, iako mladi i djeca, spremi da teško napakoste drugima pa makar bili i njihova rođena braća.


• Drugo:

Jakub, alejhisselam, nastavio je živjeti sa istom tom djecom, kasnije odraslim ljudima, iako je znao šta su uradili svom bratu Jusufu.

Kada su kao dokaz donijeli Jusufovu košulju namazanu krvlju, oni su mu samo potvrdili da su lagali (jer košulja ne može biti nepocijepana a krvava da se doista deselo ono što su tvrdili). Zato im je rekao: “Nije tako bilo. Već su vaše duše smislile zlo.”

Ako djeca urade nešto loše, treba im jasno i na lijep način reći da su uradili loše, a ne prelaziti preko toga, da bi znali šta ne smiju ponavljati.

Isto tako, ako dijete uradi nešto loše, pa i veoma loše, ne treba se pribjegavati najgorim metodama poput fizičkog kažnjavanja ili prijetnji izbacivanjem iz kuće i odricanjem, jer je to krupno i ima teške posljedice, a uz to nije efikasno. Kada od roditelja dobiju veliku kaznu, djeca shvataju da ih roditelji mrze, a ne da ih žele disciplinirati.


• Treće:

Važan pokretač pakosti Jusufove braće bila je naklonost njegovog oca prema njemu. Zato moraš paziti da ne iskazuješ naklonost prema nekom od djece. Neko dijete je ljepše, pametnije, pristojnije, bolje učiti u školi, imati bolji posao... Ako se zbog toga tim djetetom budeš hvalio i dičio pred ljudima, sam potpiruješ razdor među djecom.

(Iz istog razloga naklonost moraju izbjegavati i nastavnici i profesori.)


• Četvrto:

U kur'anskom kazivanju o Jusufu i njegovoj braći nigdje se ne spominje majka - kako bi znao da je odgajanje djece i tvoja očinska dužnost.


Vrati se nazad